Mikulášská projížďka Berounskem

Při jednom z pravidelných setkání naší malé expediční skupinky přišlo na přetřes i téma „rozloučení s letošní sezonou“.  Slovo dalo slovo a my jsme se dohodli, že se někdy počátkem prosince sejdeme společně se sklouzneme po krásném okolí města Berouna a projížďku zakončíme ohýnkem s opékáním buřtíků. Termín jsme nakonec vybrali na sobotu 8.12.2012 a začali jsme rozesílat pozvánky.  Protože jsme ale za ty roky různých společných akcí nabrali přátel čtyřkolkářů skutečně mnoho tak se nám přihlásilo kolem 40ti strojů a to už je na společnou projížďku poněkud hodně :D.

Nakonec jsme se tedy rozhodli, že uplatníme již osvědčený model a akci pojmeme jako orientační závod. Týden před vlastní akcí jsme se tedy sešli v sestavě Keeper, SilverX5, Bimbajs senior, Bimbajs junior, Kamzík, Tlusťoch a vyznačili jsme zhruba 60 kilometrů dlouhou orientační trasu. Na trase bylo vytvořeno 22 kontrolních bodů s tím, že na každém kontrolním bodu byla umístěna  značka a v okruhu zhruba 5 ti metrů od ní i štítek, na kterém bylo napsáno slovo do tajenky. Každý tým má za úkol v co nejkratším čase navštívit všechny kontrolní body a poskládat kompletní tajenku. Vlastní trasování provázelo mrazivé počasí a byl to tedy můj první zimní test expedičního stroje.  Jumbo opět nezklamalo i přesto, že stojí venku v plechové garáži zvládlo studený start na výbornou a celý mrazivý den jsem prosvištěl bez jakýchkoliv potíží.

   

Týden od trasování do vlastní akce uběhl jako nic a tak jsem jen v pátek vyrazil do Macra nakoupit 60 buřtů + něco k tomu a huráá můžeme vyrazit.  Sobotní ráno se budíme do krásných mrazivých  -7 stupňů. Než se stačím nasoukat do termoprádla slyším pod okny parkovat Páju, který přijíždí ještě s jeho kamarádem Honzou složit stroje u mně. V rychlosti se tedy oblékneme naházíme věci do boxu a můžeme vyrazit na místo srazu, jenom ještě pořešíme helmu pro Honzu, ten jí totiž v tom fofru zapoměl doma :D. Přes les sklouzáváme do Berouna a jako první přijíždíme na parkoviště, kde je sraz akce. Během následující zhruba hodinky přijíždí čtyřkolka za čtyřkolkou až se nás sejde pěkných 26 s tím, že dalších zhruba 13 čtyřkolek jede vlastní trasou a dorazí až na buřta do cíle závodu.  

Od 10 hodin začínáme postupně vypouštět jednotlivé týmy na trať a čekáme do 11 hodin zda nedorazí nějací opozdilci.  Sběrný tým tvořím já a oba Bimbajsové a domlouváme se, že jedeme do zhruba jedné třetiny trati čekat sledovat cvrkot.  Když dorážíme na místo začíná vylézat sluníčko. Nehřejeme se však ani 5 minut a přijíždí skupina, která startovala jako druhá tedy Sýkořice a spol.  Kluci hlásí, že je zdrželo Wébrovo prázdné kolo ( klasika :D ) a že zdřejmě předjeli tým č.1 .  Když ojedou zvoní telefon a kontrolní stanoviště Zdejcina hlásí, že se Pája i s Honzou vrátili a nakládají stroj. Rychle tedy sedáme na kolky a jedem tam zjisti co se stalo. Na Zdejcině se dozvídáme, že Honzovo CA má prdlou poloosu a tudíž, že dál pokračuje jako batoh. Jeho tým číslo 3 se prý pro ně vrátí a tak na ně čekáme.  Během čekání nás ještě míjí jeden z členů týmu č.1, startoval s malým synkem a ten mu za jízdy usnul tedy se vrací domů protože se spícím dítětem se v terénu jede skutečně špatně :D. Pak doráží Kamzík, který byl v témže týmu jako Pája a Honza a hlásí, že je jede vyzvednout sám protože zbytek týmu jede na vítězství a tak by jsme je zdržovali.  Bereme tedy kluky k sobě a míříme rovnou do zhruba druhé třetiny trati.

  

Na místě opět potkáváme tým Sýkořice a tak je necháváme pokračovat a po pauze jedeme za nimi. Stejně jako na akci Zimní Bouchalka vypovídá u Litavky službu Polárka Bimbajse seniora a tak jej kamzík bere na lano a míří s ním domů ( po cestě se stroj vzpamatuje a tak se v cíli setkáváme). Já Pája s Honzou a Bimbajs junior míříme po trati do cíle.  V cíli už na nás čeká Sýkořice a hlásí, že ostatní týmy jsou zdřejmě stále na cestě. Rozhodujeme se tedy připravit oheň na buřty přičemž zjišťujeme, že nám nějaká straka ukradla dva pytle připraveného dříví (ještě ráno jsme je kontrolovali a na místě byly).  Nakonec si dříví nasbíráme a po chvíli už plápolá pěkný táboráček.  V lomu jezdí dva kroskaři, kteří si ještě nestačili všimnout, že na místě stojí 10 čtyřkolek a pečeme buřty a tudíž nám zhruba 3x profrčí ohýnkem :D Nakonec je ale umravníme a do toho přijíždí tým číslo 3, který po odpadnutí Páji, Honzy a Kamzíka tvoří už jen dva stroje zato ale stroje vytížené něžnými batůžky. V rychlosti vyhodnocuji čas a kontroluji tajenku a hned je jasné, že zde máme vítěze.  Předáváme tedy zmrzlíkům balíček od sponzora Shock Energy a pokračujeme v opékání buřtíků. Po zhruba 20ti minutách přijíždí tým č.1 kluci vypráví jak Camouflage navigátor neodstranil z navigace body z letní akce a tedy, že sbírali bodů dvojnásobek :D tím nabrali ztrátu ale taky si dost zabloudili :D Zmrzlý Pepa se přisaje k vařiči a wébrovu čajíku a humor na svoji adresu bere statečně :D.  Příběhy z cesty ještě doplňuje vyprávěním o tom jak jim  “hyperaktivní“ Radim vlítnul do každé louže a na každý kopeček atd :D Pár minut poté nám stejný Radim i přes varování předvádí kácení stromu „ninja“ stylem přičemž ladně padá do strže :D

  

Poklidný pokec a buřtění pak už naruší jen příjezd městské policie, která nás jen okoukne a jede si po svých. Telefonem ještě voláme skupince, která měla dorazit na buřta, že už na ně druhou hodinu čekáme a jak to s nimi vypadá. Ti však hlásí, že jsou kdesi beznadějně zapadnutí v terénu a že sraz nestihnout což nás trošku zamrzí ale jsme už dostatečně zmrzlí takže se nedá nic dělat.  Rychle se stmívá a tak akci uzavřeme odpálením symbolického ohňostroje a rozprcháváme se k domovu.

Bylo to hezké a příjemné rozloučení s letošní sezonou a jménem všech organizátorů díky všem co dorazili.  Těšíme se na nějakou další akci a všem přejeme hezké a pohodové Vánoční svátky a do nového roku hodně zdraví pohody a spoustu čtyřkolkářských zážitků.

Kompletní fotogalerii (SilverX5, Bimbajs) najdete ZDE

Krátké video z brodění od Sýkořické skupiny
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>