Rádce: Opravy defektů pneumatik

Na svých expedičních cestách ale i při řadě tuzemských výletů jistě budete konfrontováni situací, kdy i přes čtyř a více plátnovou pneumatiku čtyřkolky pronikne nějaký ten hřebík trn atp. a vy budete řešit nutnou opravu v terénu. Obecně platí, že výhodou čtyřkolkové pneumatiky je její pevná stavba takže lze leckdy při menší zátěži stroje i s defektem dojet zpět do tábora bez nějakého zásadního poškození disku či pneumatiky ale určitě doporučujeme na cestu vyrazit připraveni tak, aby jste defekt dokázali vyřešit.  Nuže tedy jaké jsou možnosti a co sebou.

Kompresor na 12V:
Pneumatiky čtyřkolek jsou nízkotlaké a mají se hustit na 0,3 ~ 0,8 atm = 9-12 PSI. Z toho důvodu není třeba nějaký super výkonný kompresor a stačí menší, který bude na cesty skladnější. Jednoduchých skladných kompresorů je na trhu široká nabídka a dají se pořídit již od zhruba 120 Kč samozdřejmě s tím, že u těch levnějších nelze očekávat nějakou zázračnou kvalitu.  Z těch levnějších vyzkoušených můžeme jmenovat například kompresor UNITEC 12V mini 18bar (cca 200 Kč) či EINHELL Blue BT-AC 12 V (cca 350 kč).

Sada pro lepení pneu:
Nejvíce osvědčenou metodou opravy pneu stále zůstávají takzvané knoty, které však řeší čistě průpichy 5 – 7 mm (nikoliv úniky kolem ráfku, boční trhliny atp.). Opravná sada zpravidla obsahuje několik vulkanizačních knotů, lepidlo a dvě zásadní pomůcky průrazník ( šídlo s vrutovitým koncem ) a průtažník ( šídlo jehož zakončení připomíná očko jehly). Některé dražší sady pak obsahují i bombičky CO2 ( 16g), které umožní nouzové nafouknutí pneu bez použití kompresoru.  K opravné sadě pak lze samostatně dokoupit další vulkanizační knoty.

Vlastní oprava pneumatiky je pak věcí okamžiku. Nejprve je třeba dohledat defekt. Jelikož nemusí být pravidlem, že  je otvor na první pohled viditelný (ne vždy z něj trčí hřebík, klacek atp.). Dohledání usnadní pokud do pneumatiky nahustíme nějaký vzduch a následně ji postupně poléváme, až objevíme místo, kde se tvoří bublinky. Po dohledání místa průpichu je třeba průrazníkem otvor dokonale prorazit a očistit. Propíchnout 6 pláten pneumatiky je občas docela obtížné ale většina průrazníků je vyhotovena tak aby umožnila dobrý úchop.  Prvnímu průrazu často pomůže šroubovitý pohyb průrazníkem jelikož ten má šroubovité drážkování. Nemějte obavy z toho, že si do pneumatiky vytváříte větší otvor než byl původně pro dobře provedené lepení je čistota otvoru zcela zásadní.

Po dokonalém očištění otvoru je třeba umístit knot do oka průtažníku tak aby byl průtažník ve středu knotu. Knot je třeba poté namazat lepidlem ( někdo používá lepidlo i na průrazník a ještě jednou otvor protáhne tak aby byla aplikace lepidla dokonalá). Následně je třeba šídlo i s knotem zasunout do pneumatiky tak, aby oba konce knotu zůstaly venku a očko vytvořené průtažníkem bylo uvnitř pneu. Nakonec se průtažník prudkým pohybem vytáhne a knot zůstane v otvoru.  Pokud konce knotu příliš přečnívají přes dezén pneumatiky doporučujeme je zkrátit nikoliv však tak aby byly zároveň s vnitřním průměrem dezénu pneu, knot by měl vždy zhruba centimetr přečnívat .

       

Kde knoty koupíte ? Určitě v každém čtyřkolkovém či moto obchodě ve vašem okolí a nebo si vyberete z široké nabídky na internetu. Namátkou jsme pro Vás vybrali : AligátorAVS, Euroauto.cz, Motodrive, Quadpoint

Utěsňovač pneu – Slime:
Dalším řešením je použití utěsňovače pneu Slime, který slouží jako prevence proti defektu. Slime pneu utěsňovač a prevence průpichů byl testován pro použití ve všech pneumatikách. Po instalaci (nalití do pneu) zůstává Slime stále kapalný a neztvdne či nevyschne. V otačející se pneu při jízdě tlačí odstředivá síla zelený tmel Slime na plochu běhounu a vytváří tak ochranou vrstvu, která okamžitě po jakémkoliv průpichu do velikosti 6mm do otvoru vnikne a ten následně utěsní. Slime tmel zůstává po aplikaci do pneu AKTIVNÍ (živý) ještě 2 roky. Slime není určen pro řešení poškozených bočnic pneu, patek, netěsností ráfků pneu a taky netěsných ventilů.

  

Veškeré výrobky Slime je možno včetně případné konzultace atd. pořídit u našeho partnera Čtyřkolky4U.

Jeden komentář k Rádce: Opravy defektů pneumatik

  1. Atv-Expedice Atv-Expedice napsal:

    Dobrá rada … díky za ní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>