Výlet na čtyřkolce – Okolí Lipenské přehrady

 Tímto Vám chceme představit zajímavý tip výlet na čtyřkolce okolím Lipenské přehrady.

Cesta je značena po pozemních komunikacích bez jakýchkoliv zákazů a omezení a to hlavně kvůli tomu, že většina povede v CHKO Šumava a část dokonce i Národním Parkem Šumava. Vše ale legálně bez omezení a bez stresu, že vás kde zastaví, pokutuje, vynadá. Trasa však povede opravdu cestami málo používanými, většině lidí zapomenutými rozbitými okrskami, někde i klasickou polní cestou přes bývalé zničené obce v zakázané oblasti pohraničí, kam se 50 let jen tak nikdo nedostal. Přejezdy samozřejmě budou i po klasických asfaltkách, ale to prostě v této oblasti jinak nejde. Snažíme se potencionálním výletníkům ukázat z okolí Lipna to nejzajímavější v rámci možností jízdy bez nutnosti porušit jakýkoliv silniční zákon.

Dálka trasy je cca 190 km ale klidně si jí můžete rozdělit na dva dny s možností ubytování, kterého je při cestě opravdu hodně. Za jeden den se to ale dá v pohodě urazit také. Výchozím bodem je Lipno nad Vltavou. První část cesty je označena červeně a tzv. návratová část modře, aby se dalo na mapě dobře orientovat.

   

 

Lipno nad Vltavou, Lipenská hráz, na konci hráze doporučuji zastavit na parkovišti je tam jako dekorace turbína, ktará byla použita v elektrárně Lipno 1., Nové Domky, Přední Výtoň, Frýdava,  Svatý Tomáš – Vítkův kámen rozhledna , čtyřkolky se musí nechat na parkovišti a pak jít pěšky asi  450m do kopce . Vstupné rozumné je tam i hospoda stejně tak i u parkoviště. Je odsud krásný výhled na Lipno. 3km zpět postejné cestě, Pasečná, Býv. obec Rychnůvek  tato část cesty je hodně zničená a nepřehledná , pozor na cyklisty a turisty, U Korandy.

Most přes zátoku Lipna, doporučuji zastávku na tomto zajímavém místě. 

 

Kyselov – přívoz zde je převoz lodí na druhou stranu Lipna do Dolní  Vltavice (Jízdní řád zde). Po přejetí Lipna pokračujte z Dolní Vltavice do Bližná, Radslav, Jestřábí, zde pozor na velké množství turistů v okolí kempů a maríny, Černá v Pošumaví, Přes hráz, Hůrka 

   

Za přejezdem v Hůrce vpravo, Žlábek, Hodňov, Před vjezdem do Horní Planné je Stifterova vyhlídka, prý jsou vidět i Alpy, Horní Planná  zde jet směr Volary. Bude-li počasí na koupání doporučuji jet v H. Planné k přívozu je tam krásné koupání na písčité pláži. Při výjezdu je čerpací stanice. Pihlov, Pernek, Želnava, Bělá. Nová Pec v Nové Peci je několik hospod a pod mostem koupání. Z Nové Pece se pojede Národním Parkem Šumava do Jelení. Pozor úzká klikatá cesta, více turistů doporučuji jet pomalu, úzká cesta. Jelení:  Zde je muzeum Schwarzenberského kanálu, doporučuji velice zajímavé, Je to na spodní křižovatce v Jelení ( stará stodola). V Jelení jsou dvě hospůdky. Dál cesta nevede musíte se vrátit zpět do Nové Pece , ale tento úsek opravdu stojí za to! Cesta na rozhlednu Moldaublick  (A)  V Nové Peci vpravo do části Nové Chalupy, Bližší Lhota: zde je přívoz, ale budete pokračovat dál do Přední Zvonkové.

Zadní Zvonková, Clo-Zoll   CZ – A, Za hranicemi u centra NP odpočíte vlevo je to značeno  „Moldaublick“. Asi po 5 km dojedete rozhledně . Otevřeno celoročně (za dobrého počasí). Jedná se o nejkrásnější vyhlídku na Lipno a okolí, Lepší než z rozhledny Vítkův Kámen. Moldaublick je 24 m vysoká rozhledna (1022 m n. m.) na vyvýšenině pod vrcholem Sulzbergu (1041 m n. m.) postavená r. 1967 (kovová stavba z vrtné věže), kovové schodiště, 137 schodů. Na ochozu věže jsou orientační místopisné tabule.Vstupné 1,50 Euro, děti zdarma. Po cestě narazíte i na Alpenblick, Alpská vyhlídka, ale tam není vidět Lipno jen vzdálené Alpy …..snad. Zpět k přívozu v Bližší Lhotě.

Přívozem na druhou stranu do Horní Planné  Loď jezdí každých 30 minut, cena :osoba+ čtyřkolka  55,-Kč. Horní Planná, Hůrka.

Černá v Pošumaví ,pak směr Frymburk, Plánička , vlevo Muckov, Hořice na Šumavě směr Český Krumlov. Po 1 km vpravo pod most do Šebanov, Slavkov, Veleslavice, Bohdalovice, Suš, Zátoň  vpravo podél Vltavy do Rožmberk nad Vltavou.

Rožmberk nad Vltavou, vodácký ráj doporučuji zastávku a popřípadě dotankovat benzin popřejetí mostu na druhé starně řeky.Pak se vrátit a za náměstím vlevo do kopce a pak zase vlevo na Hrudkov. 

Vyšší Brod zde prortnáměstím do kopce směr Studánky přechod(A) na kopci u kostela vpravo ul.Martínkovská.

Býv.obec Mnichovice, Krásné Pole, Kapličky zde je vpravo rozhledna,  pro otrlé se dá pokořit. Pak na hlavní silnici vpravo do Přední Výtoň , na kruh objezdu vpravo, po levé straně je krásná písčitá pláž ,doporučuji. A zpět do Lipna nad Vltavou. V Lipně doporučuji navštívit Lipno- Marina, Stezka v korunách stromů, bobová dráha…

Šťastnou cestu a pěkné zážitky.
Případné dotazy rád zodpovím na emailu: Leos2@seznam.cz

Text: Leoš Machát
Foto: Leoš Machát

Jeden komentář k Výlet na čtyřkolce – Okolí Lipenské přehrady

  1. tomas goczal napsal:

    Supr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>