Štír Karpatský

Aby náš server nebyl jen o ježdění na čtyřkolce budeme vám přinášet i jiné zajímavosti, na které jsme při našich expedičních cestách narazili. Jednou ze samostatných rubrik jsou zajímavosti přírodní a tak tedy začínáme:

Při jedné z našich expedičních cest do Rumunského Banátu došlo k situaci, kdy jsem vlivem svého mineralogického koníčka tak jako mnohokrát při zastávce zvedl zajímavý kámen. Tentokrát jsem ho ale vzápětí s výkřikem odhodil (viz. deník Romania II).  Na jeho spodní straně byl černý štírek velký zhruba 3 cm.  Po odhození kamene jsem se stal terčem zábavy pro všechny přítomné protože nikdo nevěřil, že by zde štíři mohli být natož, abych měl to štěstí a narazil na něj. Rumunští obyvatelé nám ale jejich přítomnost záhy potvrdili s tím, že se vyskytují u potoků což bylo přesně místo, kde jsem na něj narazil.

Po návratu do ČR jsem neváhal a pokusil se zjistit více a dočetl jsem se, že šlo o setkání skutečně vzácné jelikož jde o endemit, tedy druh, který žije na jediném místě na světě a to právě v Rumunsku v oblasti severně od Dunaje.

Euscorpius carpathicus

 

Štír karpatský (Euscorpius carpathicus) je vzácný endemit rumunských Karpat. Vyskytuje se severně od Dunaje. V minulosti se mnoho dnes již samostatných druhů štírů považovalo za poddruhy štíra karpatského (např. štír baleárský). Jeho jed není stejně jako ostatních štírů rodu Euscorpius nebezpečný pro člověka. Dorůstá mezi 3 a 4 cm. Štír se v České republice nevyskytuje, ve starší literatuře je uváděn jeho výskyt v blízkostí Slapské přehrady, populace v ČR patří k druhu Euscorpius tergestinus, který byl jako mnoho jiných druhů oddělen od Euscorpius carpathicus, velice vzácného pouze Rumunského štíra.

Jeden komentář k Štír Karpatský

  1. členové napsal:

    já ti snad začnu věřit, že tam ten štír byl! :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>