Rádce: Co sebou na expediční cestu

Řada z našich pravidelných čtenářů sbírá odvahu na samostatnou expediční cestu za nějakým tím dobrodružstvím a poznáním jiných krajin a tak se začínají i množit dotazy na to co sebou vozit atp.  V tomto krátkém článku tedy shrneme to nejdůležitější co by cestovatel se čtyřkolkou neměl na expediční cestu opomenout přibalit.

Náhradní díly:
I přesto, že Murfyho zákony fungují naprosto spolehlivě a tedy pokud se něco rozbije je to  zpravidla to co nemáte sebou, doporučujeme vzít základní sadu dílů, které minimalizují rizika spojená s řešením základních poruch. Jsou to tedy: Manžeta, Pojistky (před cestou si ověřte jakou velikost pojistek ve stroji máte a berte jich více, nezřídka totiž nastávají okamžiky, kdy při hledání závady odpálíte další), Žárovky (zejména u přesunů po silnici eliminujete riziko pokuty atp), Variátorový řemenOlejový filtr (může být starší, který v případě utopení stroje a nutné výměny oleje použijete na dojezd akce), Olej, SvíčkaSada na opravu pneu, Vázací drát, Stahovací pásky (různé rozměry), Sada šroubů a matic. Pokud jedete do extrémnějšího terénu pak přibalte i rezervní poloosu a pneu i s diskem (průraz disku není nic vyjímečného).

Obecně doporučujeme před delší cestou konzultaci sady náhradních dílů s autorizovaným servisem pro Váš stroj či přímo s jeho dovozcem do ČR. Odborníci na servisu Vám vždy budou schopni doporučit i například nějaký specifický díl, který občas odchází na konkrétním stroji, který zrovna sedláte. Některé firmy v ČR pak začínají nabízet i možnost zápůjčky konkrétních dílů na expediční cestu  (oproti vratné kauci) s tím, že po návratu díly vrátíte a uhradíte jen to spotřebované.

Nářadí:
Pokud cestujete ve skupině určitě doporučujeme se na nářadí dohodnout tak, aby každý nevezl všechno.  Sebou určitě:  Kompresor 12v, Kleště kombinačky, Nůž, Šrobovák rovný/křížový, Gola sada. Každá čtyřkolka by měla být vybavena hasícím přístrojem (za tu dobu co jezdíme jsme byli 2x svědky zahoření stroje a bez hasicího přístroje by byla situace velmi obtížně řešitelná). Hasicí přístroj umístěte na čtyřkolku tak, aby byl skutečně při ruce.

Do terénu:
Na náročnější expedice určitě doporučujeme čtyřkolku vybavit kvalitním navijákem ( řada strojů jej má již v základní výbavě).  Sebou pak přibalte minimálně 3 metrovovou kurtu, skládací lopatku (zapadnutí ale i ohniště u bivaku atd.), skládací pilku (průjezd terénem, větve stromy) nebo sekerku.

Na bivak:
Čtyřkolkář není tvor choulostivý a v cizině má možnost tábořit i v divoké přírodě zcela mimo civilizaci. Pro bivak v přírodě doporučujeme sebou základní vybavení a to:

Spací pytel - spací pytel (spacák) vybírejte dle cílové oblasti a očekávaných nočních teplot v ní. Výběr spacáku doporučujeme konzultovat s odborníky (nevhodně vybraný spací pytel Vám může otrávit celou dovolenou a přinést řadu probdělých nocí). Sledovat je třeba zejména rozměr spacího pytle (small, regular, long atp.) a teplotní rozsah, pro který je spací pytel určen (již 7 let funguje norma ČSN EN 13537, která upravuje obecné požadavky na spací pytle).  Sledujte tedy rozsah:

  • Komfortní teplota (T comf )-spodní hranice rozsahu komfortu, při které uživatel spacího pytle v uvolněné poloze těla, např. v poloze na zádech je celkově v tepelné rovnováze a nepociťuje chlad (vztaženo na normální ženu a na normální podmínky)
  • Limitní teplota (T lim)-spodní hranice, při které uživatel spacího pytle ve skrčené poloze těla, je celkově v tepelné rovnováze a právě nepociťuje chlad (vztahuje se na normálního muže a na normální podmínky)
  • Extrémní teplota (T ext)-spodní, extrémní teplota, kde je nebezpečí poškození zdraví  podchlazením vztahuje se na normální ženu a na normální podmínky). Tato teplota vyjadřuje bod nebezpečí vedoucí až k smrti.
  • Maximální teplota (T max)-horní hranice rozsahu komfortu tzn. teplota, při které se částečně nepřikrytý uživatel spacího pytle (normální muž) příliš nepotí.

Pokud cestujete natěžko na delší dobu hrozí riziko, že budete mít většinu oblečení a vybavení řádně zabahněnou. Aby jste se vyvarovali umazání spacího pytle a jeho složité čištění lze zakoupit pratelnou bavlněnou vložku.  Mezi vynikající firmy nabízející spací pytle ale i personál který Vám kvalifikovaně poradí s výběrem patří Hudy.cz nebo Rockpoint.cz.

  

Stan či bivak
V dnešní době je k dispozici široká nabídka stanů a bivakovacích vaků takže vybírejte podle požadované velikosti ( počet osob) ale i váhy a velikosti zabaleného stanu.  Pro expediční nocleh není třeba velkého stanu, který by Vám zbytečně zatěžoval stroj a zvyšoval tak spotřebu pohonných hmot na expedici.

Karimatka
Doba, kdy cestovatel vozil neforemný válec srolované molitanové či polyuretanové karimatky je dávno pryč. Dnes určitě pořizujte pro větší komfort (zejména izolační) karimatku samonafukovací. Vzhledem k tomu, že vybavení nepřenášíme a tudíž váha nemá zcela zásadní vliv není třeba vybírat karimatku tvarovanou s nízkým profilem i váhou (kategorie – light) ale můžete směle volit z kategorií – comfort a kemping. Jednoduché srovnání karimatek naleznete zde.

Vaření
Na expediční vaření určitě nevystačíte jen se samoohřevnými jídly typu Adventuremenu protože horký čaj, káva ale i polévka určitě přijdou na delší cestě také k dobru. Se čtyřkolkou nelze očekávat, že by se cestovatel pohyboval v extrémních nadmořských výškách, kde by měl plynový kartušový vařič problémy a tak na vaření toto řešení bohatě stačí ( značky VAR, Colleman, Primus jsou pak jednoznačnou zárukou kvality). Co doporučujeme je zvolit typ, který používá kartuše se zpětným ventilem které lze při převozu demontovat (typ, který kartuši proráží hrozí v boxu vyklepáním a únikem plynu). K vařiči pak doporučujeme dokoupit závětří, které výrazně šetří plyn a urychluje vaření v situaci, kdy fouká vítr. Pro rozdělávání ohně doporučujeme outdoorový zapalovač, který funguje i v zhoršených klimatických podmínkách (vítr, sníh, déšť) a pro vyloženě extrémní cesty, kdy je mokré veškeré vybavení atp. lze přibalit škrtadlový zapalovač, který však není vhodný pro zapalování vařiče ale jen pro rozdělávání ohně (navíc vyžaduje troud) tedy jde spíše o pomůcku pro přežití. Pro běžné neextrémní cesty doporučíme komfortnější plynový zapalovač.  Co do nádobí a příborů je na trhu široká nabídka outdoorových potřeb.

Ostatní vybavení
Z dalšího vybavení doporučujeme přibalit: Čelovku ( komfortní svícení při bivaku ale i opravách atd.), Kapesní nůž.

  

Expediční lékárna:
Lékárna je na cesty mimo civilizaci věcí z nejpodstatnější a její obsah by měl být schopen vyřešit i ty nejextrémnější situace (otevřená zlomenina, tepenné krvácení atp.). V terénu bude třeba, v případě kritické situace ošetřit zraněného tak, aby byl schopen transportu nebo vyčkat příjezdu záchranářů.  S ohledem na to je třeba plánovat i její obsah.  Obsah lékárny vždy doporučujeme konzultovat s lékařem a podřídit jej i aktuálnímu složení osádky expedice.  Každý člen by měl dopředu ostatním nahlásit případné zdravotní rizika (alergie atp.) doporučuje se i v rámci dokladů přiložit kartičku s krevní skupinou ale právě i alergiemi na léčiva atp. případně se seznamem pravidelně užívaných léků. Výrazně to usnadní situace, kdy je konkrétní osoba v bezvědomí a věc řeší ostatní účastníci (krevní skupinu zasahující lékař vždy ověřuje přesto tyto základní informace usnadní zásah). V každé expediční skupině by měli všichni účastníci znát obecné zásady poskytnutí první pomoci. V kritické situaci jde o vteřiny a pomoc by tedy měl být schopen poskytnout každý.

Lékárna by pak měla obsahovat: Dostatek obvazového materiálu, kompresy různých velikostí (nedoporučujeme čistě gázové ale AB s jádrem z drcené celulózy a povrchem se zdvojenou vrstvou z netkaného textilu), obinadla hydrofilní (nesterilní/sterilní) pro fixaci, Krytí ran s mastí Atrauman – různé rozměry, Polštářkové náplasti COSMOPOR různé velikosti, Náplast cívková, Elastické obinadlo, Elastické návleky (prst, ruka, noha), Malé gázové přířezy (očištění rány), Pružné obinadlo, Tvarovací fixační dlaha.  Dezinfekce ran (Septonex, Phyteneo Neocide, Peroxid atp.). Na drobné rány Akutol STOP spray (staví krvácení)/Akutol spray (tekuté obvazy). Oční kapky (Ophtalmo Septonex atp.).  Štípnutí hmyzem / drobné popáleniny - (Fenistil Gel), Popáleniny (slunce, výfuk atp) – Panthenol Spray.  Průjmy (Endiaron, Imodium, Smecta). Bolest, horečky (Ibalgin, Paralen 500, Ibuprofen, Aspirin). Alergie (hmyz, kopřivka atp.) – Zyrtec.  Samozdřejmostí jsou pak nůžky, izo/termofólie proti prochladnutí zraněného, pinzeta (klíště, trn atp).  Specifické oblasti pak vyžadují i specifické očkování. Obecně pro cestovatele doporučujeme  očkování proti virové hepatitidě A+B a ověřit platnost očkování proti tetanu (obnovuje se každých 10 – 15 let). Doporučení na očkování do konkrétní země pak naleznete zde s tím, že každý cestovatel by měl mít vystaven mezinárodní očkovací průkaz (vystaví jakékoliv očkovací centrum).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>