LS2 Helmets – kvalita za rozumnou cenu

V naší rubrice „vybavení na cesty“ se dnes budeme zabývat součástí z nejdůležitejších a to helmou. Helma je základní výbavou čtyřkolkáře užíváme ji pořád za každého počasí a její výběr je z hlediska pohodlí, komfortu a bezpečnosti velmi důležitý. Dnes Vám tedy kromě základních informací k výběru helmy i představíme nabídku značky LS2 Helmets, kterou v ČR zastupuje firma ASP Group. Helmy této značky užíváme již řadu let a tyto naše zkušenosti jsou velmi dobré.

Jak vybírat helmu:
Motorkářské helmy dělíme na integrální, výklopné, skůtrové a krosové.

     

Integrální helmy jsou vhodné pro cestovní a silniční motorky. Kryjí celou hlavu, mají pevnou ochranu brady a plexisklo. Pro nás expediční cestovatele příliš vhodné nejsou jelikož bez dalšího neumožňují komunikaci , v náročném terénu se člověk při manipulaci se strojem v helmě potí ( nemá možnost ji kromě plexi otevřít ) atd. tyto helmy jsou tedy vhodné spíše na silniční motocykl.
Výklopné helmy jsou na první pohled podobné integrálním přilbám s tím rozdílem, že se vyklápí v přední časti, což Vám umožňuje jíst, pít nebo hovořit s lidmi, aniž byste museli přilbu sundávat v členitém terénu kdy manipulujete se strojem lze helmu jednoduše odklopit a zvýšit tak. Tento druh přilby je velice vhodný pro jezdce, kteří nosí brýle nebo hodně cestují. Oproti integrální přilbě je nasazování výklápěcí přilby mnohem pohodlnější. Velmi často je součástí výklopné přilby i sluneční clona. Tyto helmy se nám na expedičních jízdách osvědčily nejvíce.
Skůtrové helmy nedisponují ochranou brady, přesto splňují veškeré bezpečnostní normy. Jsou určeny především pro řidiče skútrů, chopperů či customů. K ochraně očí slouží buďto brýle nebo hledí. Z hlediska offroad užití jsou tyto helmy nevhodné zejména kvůli absenci ochrany brady a konstrukci plexi štítu.
Helmy určené pro enduro a motocross jsou konstruovány pro nižší rychlosti. Disponují pevnou ochranou brady a jsou doplněné „kšiltem“. Oči jsou chráněny motokrosovými brýlemi, které mohou mít variantu strhávacích fólií pro ochranu vlastního plexi. Tyto helmy lze bez problémů také užívat na čtyřkolky a cestování zajišťují vysokou bezpečnost pouze vůči helmám výklopným výrazně nižší komfort.

V Evropské Unii musí helmy odpovídat bezpečnostní normě ECE 22.05. Při testování přileb se provádí:

  • Test absorpce nárazu – Přilba je umístěna na atrapu hlavy. Poté je spuštěna z výšky 3 m s dopadem na kovadlinu. Senzory umístěné uvnitř atrapy hlavy měří zrychlení přenesené na hlavu. Jeden po druhém jsou testovány 4 body na přilbě. Normy stanovují hodnotu, která nesmí být překročena.

  • Test upínacího systémuDesetikilogramové závaží, které je připevněno na upínací popruh přilby, padá z výšky ¾ m, aby otestovalo odolnost upínacího systému. Během dynamického testu je měřeno nejprve dočasné prodloužení a následně po testu permanentní prodloužení popruhu. Obě prodloužení musí být v rámci limitů určených normou.

  • Roll-off test - Desetikilogramové závaží upevněné k přední nebo zadní části přilby se spustí z definované výšky, aby se změřila tendence přilby posunout se zezadu dopředu a naopak.

  • Test plexi - Proti plexi je ve vysoké rychlosti vymrštěn projektil. Plexi by nemělo prasknout. Potom je proti plexi vrhán pod vysokým tlakem písek, aby se ověřila odolnost vůči poškrábání. Pro optimální vidění za všech okolností je optická kvalita plexi úzkostlivě měřena v laboratořích.

Po úspěšném absolvování testů je na popruh každé helmy umístěna homologační nášivka. Na této nášivce naleznete: Písmeno E (pro evropskou normu ECE 22.05) | za písmenem E následuje číslo země, ve které se přilba vyrábí (1-Německo, 2-Francie, 3-Itálie, 4-Nizozemsko, 5-Švédsko, 6-Belgie, 7-Maďarsko atd.) | certifikační číslo začínající 05 (norma 22.05), písmeno J – jestliže přilba nemá ochranu brady, tzn. pro otevřené přilby; P – jestliže přilba má ochranný kryt brady, tzn. pro integrální, příp. pro odklápěcí přilby. Tyto přilby jsou testovány na čelní náraz; NP- pokud přilba není homologována na čelní náraz | série čísel udávající sériové výrobní číslo.

Velikosti:
Pouze dokonale padnoucí přilba vám poskytne maximální možnou ochranu a bezpečí. Velikost přilby je udávána v centimetrech, které značí obvod hlavy. Přilby se vyrábějí většinou v těchto velikostech/obvod hlavy: XXXS/49-50, XXS/51-52, XS/53-54, S/55-56, M/57-58, L/59-60, XL/61-62, XXL/63-64. 

Je důležité si uvědomit, že ne všechny přilby jedné konkrétní velikosti vám padnou naprosto stejně. Každý výrobce má totiž jiný modelový typ hlavy. Po nasazení zkuste, zda Vám přilba není volná – dobrou pomůckou při zkoušení nové helmy je lehce uchopit helmu v přední části (u otevřené přilby za lícní části) a otáčet hlavou z jedné strany na druhou a následně zahýbat dopředu a dozadu. Přilba by měla být ze začátku těsnější především přes líce (efekt kousání do tváří). Díky polstrování se přilba časem vytlačí a přizpůsobí. Přilba Vás nesmí tlačit v oblasti čela, spánků či zátylku.

O značce LS2:
Helmy LS2 jsou kvalitní a atraktivní španělské přilby, které si pro svoji vysokou kvalitu, originální a nápaditý design a vynikající poměr ceny a užitné hodnoty získávají stále větší popularitu mezi moto-cyklisty a čtyřkolkáři všech skupin. Výrazného úspěchu dosáhly španělské helmy LS2 na letošní Rallye Dakar 2013, když se hned třikrát objevily na stupních vítězů.

 

Naše zkušenosti / vybíráme pro Vás z nabídky LS2.
Jelikož již několik let užíváme helmy značky LS2 vybíráme pro Vás několik zajímavých modelů. 

FF369  Delta
Tichá modulární helma s výklopnou bradou pro motocykly a hobby čtyřkolky. Aerodynamická lakovaná skořepina z polykarbonátu, vyrobená technologií  HPTT (vysokotlaké termoplastické vstřikování). Vnitřní zatahovací 3D tmavé plexi. Přední vstupní a zadní výstupní ventilace. Komfortní hygienický, vyjímatelný a pratelný interiér. Kovové zámky výklopné brady. Kvalitní poddajná upínací rychlospona. Homologace: ECE 22.05 | Velikosti: XS, S,  M, L, XL, XXL | Barvy: lesklá bílá, matná černá, matná titanová. Cena: 2 799 Kč s DPH.

Tuto helmu používám již 3 roky a funguje bezvadně. Bez pinlocku se mlží pouze ve velkých mrazech a hustém dešti. Veškeré mechanizmy fungují výborně i v prachu Rumunských cest. Vzhledem k nízké pořizovací ceně určitě doporučujeme (pozn. redakce).

FF386  Ride
Nová tichá modulární helma s výklopnou bradou pro motocykly a hobby čtyřkolky. Nová, aerodynamicky optimalizovaná lakovaná skořepina z polykarbonátu, vyrobená technologií  HPTT (vysokotlakého termoplastického vstřikování). Aerodynamický spoiler v zadní části pro snížení aerodynamického hluku. Vnitřní zvedací 3D protisluneční clona. Nový větrací systém se zavíratelnými větráčky vepředu, nahoře a vzadu. Nový komfortní, hygienický, vyjímatelný a pratelný interiér, anatomické lícnice. Přepracované ovládání výklopné brady, kovové zámky. Plexi s úpravou proti poškrábání, kompatibilní s Pinlockem, rychle vyjímatelné bez potřeby nářadí. Kvalitní poddajná upínací rychlospona. Příprava pro Bluetooth komunikátor. Homologace: ECE 22.05 | Velikosti: XS, S, M, L, XL, XXL | Barvy: matná černá, lesklá bílá, lesklá černá perleť, lesklá bílá perleť. Cena: 3 199 Kč s DPH.

MX456  Tuareg CZE
Špičková sklolaminátová přilba nejvyšší třídy pro motocross, off-road, čtyřkolky a enduro, vrchol nabídky LS2. High-endová přilba pro nejnáročnější závodní i hobby použití se zesílenou odolností skořepiny byla vyvinutá pro nejtěžší závod světa Rallye Dakar, a byly u ní využity zkušenosti z předchozích vítězství v tomto náročném závodě. Zcela nově tvarovaná lehká aerodynamická skořepina ze skelných vláken je navržena pro použití s chráničem krční páteře. AIR GO systém dofukování lícnic pomocí pumpičky umožňuje dokonalé individuální přizpůsobení přilby podle okamžitých podmínek a tvaru obličeje. Vysoce účinný ventilační systém In&Out s větracími otvory vpředu a vzadu. Bezpečné zapínání dvěma D-kroužky. Komfortní hygienický antialergický interiér je plně vyjímatelný a pratelný.

MX456 a technologie NASA
Zcela nová laminátová přilba MX456, vyvinutá speciálně pro Rallye Dakar, splňuje nejnáročnější požadavky. Vedle špičkového designu, kompatibilního s chrániči krční páteře, je přilba LS2 MX456 unikátní díky svému inovativnímu interiéru. Kompletně vyjímatelný a pratelný interiér je vyroben z inteligentního materiálu Outlast®, původně vyvinutého pro výrobu oblečení pro kosmonauty. Podstatou materiálu Outlast® je revoluční schopnost dlouhodobě absorbovat, zachycovat, odvádět nebo akumulovat přebytečné teplo. Materiál Outlast® obsahuje velké množství mikroskopických kapslí, které jsou vpravené přímo do vláken látky. Tyto mikrokapsle automaticky reagují na změny teploty pokožky hlavy v přilbě, a na principu změny skupenství dokáží dlouhodobě regulovat teplotu i vlhkost uvnitř přilby. Výsledkem je dosud nebývalý komfort při jízdě, jezdci v této helmě mají za všech podmínek uvnitř přilby optimální klima bez teplotních extrémů. Dodavatelem vláken pro výrobu interiéru přilby LS2 MX456 je americká firmaOutlast Technologies Inc., světová jednička v oblasti materiálů a tkanin s fázovou přeměnou. Technologie Outlast® byla původně vyvinutá pro NASA, byla jí udělena Certifikace pro vesmírné technologie, a jako významná technologie byla dokonce uvedena i do Síně slávy vesmírných technologií. Tato prestižní přilba je dodávána v exkluzivní grafice v českých národních barvách. Homologace: ECE 22.05 | Velikosti: XS, S, M, L, XL, XXL | Barvy: lesklá grafika v provedení Czech Dakar team. Cena: 4 999 Kč s DPH.

Tuto špičkovou helmu užívají dva z našich „dravějších“ účastníků expedic a jde o opravdu lehkou a velmi pohodlnou helmu, která je vzhledem k její relativně nízké pořizovací ceně a špičkové kvalitě ideální volbou pro každého sportovněji laděného čtyřkolkáře.

Náhradní díly
Protože helmu si nevybíráme na měsíc ale vydrží nám i několik let a zároveň ji užíváme v těžkém terénu je velmi důležité, aby byla možnost zakoupit k ní náhradní díly jako plexi, kšilty.  Dovozce má pro helmy LS2 veškeré náhradní díly k dispozici a mimo to nabízí široké spektrum příslušenství.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>