Dárky pro čtyřkolkáře / cestovatele

Vánoce jsou za dveřmi a všichni přemýšlíme čím udělat těm nejbližším radost. Protože jsme server zaměřený na cestování se čtyřkolkou rozhodli jsme se zveřejnit pár zajímavých tipů na vánoční dárky do sady vybavení na cesty.  Vybrali jsme takové dárky, které udělají určitě radost každému cestovateli a u kterých zároveň nehrozí, že skončí někde ve skříni s hromadou ponožek od loňska :D.

Nůž pro přežití v přírodě
Každý z nás ví, že mezi základní a naprosto nezbytné vybavení patří kvalitní nůž, který zdaleka nevyužíváme jen tradičně v rámci přípravy pokrmů ale i v rámci oprav, stavby přístřešků atp.  Nožů je na trhu celá řada a my v rámci výběru a doporučení klademe důraz na kvalitu a odolnost a samozdřejmě pořizovací cenu tak, aby případná ztráta neznamenala pár tisíc v čudu (co si budeme nalhávat pokud se člověk pohybuje 14 dní a déle v terénu pak se ztratí vždy něco).

Opinel Outdoor 8 VRI
Nůž Francouzských záchranářů Opinel VRI 8 Outdoor s čepelí z nerezové oceli, ve které je speciální výřez na dotahování matic od průměru 4mm až do 10mm.  Nůž je maximálně přizpůsobený všem outdoorovým sportovním aktivitám, které vás jen napadnou – horolezectví, paragliding, kanoistika, jachtaření i potápění. Čepel o délce 8,5 cm je vyrobena z nerezové švédské oceli Sandvik s dlouhotrvající ostrostí, která je prakticky bezúdržbová, má zesílenou tloušťku na 2,5 mm pro větší odolnost, část čepele je opatřena zoubkovaným ostřím (3,5 cm) pro snadné řezání (i silných) syntetických lan. Rukojeť je vyrobena z moderního, vysoce odolného syntetického materiálu,  který vydrží rozmezí teplot –40 až +80 st.C.. V rukojeti je integrována bezkuličková píšťalka, která vydává zvuk o síle 110 db a je slyšitelná do vzdálenosti až 300 metrů. Nůž je vybaven patentovanou pojistkou ViroBlock – nejen proti zavření čepele, ale i proti jejímu otevření.

Opinel Outdoor Opinel Outdoor Opinel Outdoor

  • Materiál čepele: nerez ocel (INOX)
  • Délka čepele: 8,5 cm
  • Materiál střenky: odolný plast
  • Pojistka: patentovaná dvoufunkční pojistka „VIROBLOC“ proti zavření i otevření nože
  • píštalka +110 db
  • výřez na dotahování matic od průměru 4mm až do 10mm
  • zoubky na čepeli (přeříznou hravě všechny lana)

Nože OPINEL® se začaly vyrábět ve Francii již v roce 1890. Joseph Opinel zde založil malou továrničku na výrobu nožů. Jeho produkty byly určeny především pro horaly Savojských Alp. Z toho vychází i konstrukce jeho nožů, které jsou pevné a velmi praktické. Joseph dovedl k dokonalosti prototyp nože, který se pak vyráběl ve dvanácti velikostech. Nože získaly úspěch na průmyslové výstavě v Turínu v roce 1911. V roce 1985 byl nůž Opinel® zařazen mezi 100 nejkrásnějších výrobků světa v muzeu v Londýně. Nůž je opatřen zázračně jednoduchým systémem kruhové pojistky pro zajištění čepele nože. K výrobě jsou použity výhradně přírodní materiály ušlechtilá dřeva a velmi kvalitní ocel. Jejich kvalita i funkčnost je prověřena generacemi uživatelů. Nože Opinel® se těší velké oblibě zvláště mezi turisty a vyznavači outdorových sportů. Nůž lze zakoupit v celé řadě kamenných i internetových prodejen za cenu zhruba 650 Kč s DPH.

Gerber Bear Grylls Scout
Zavírací nůž z řady Bear Grylls Survival Series.Tento nůž se vyznačuje svou lehkostí a funkčností. Čepel má rovné a z poloviny zubaté ostří, které lze jednoduše otevřít jednou rukou, pomocí palce a duálního výstupku. Barva této série byla zvolena tak, aby ho kdokoliv, kdo ho ztratí v přírodě, jednoduše nalezl. Veškeré použité materiály jsou velmi kvalitní. Nerezová ocel typu 7CR17MoV zaručí trvanlivost ostří. Dobře tvarovaná a měkčená rukojeť zajistí jisté uchopení a drážky zabrání skluzu. Součástí je i kapesní průvodce pro přežití. Nůž lze zakoupit v celé řadě prodejen za cenu cca 800 Kč s DPH.

Bear Grylls - Scout Bear Grylls Scout Bear Grylls Scout

  • Materiál čepele: nerez ocel  7CR17MoV
  • Délka čepele: 9,22 cm
  • Délka zavřeného nože: 10,16 cm
  • Celková délka: 18,54 cm
  • Váha: 68 g

 

Obecně ale můžeme doporučit celou sérii výrobků Gerber Bear Grylls, k dispozici je celá škála pomůcek pro přežití ( škrtadla, nože, nářaďové nože , mačety atd.)

Cestovní lahev
Na cestách se sice osvědčila klasická PET lahev s vodou či jiným nápojem, problém ale nastává v okamžiku, kdy za nepřízně počasí chceme ráno na celý den pořídit nějaký iontový nápoj nebo dokonce nápoj teplý a pak nám úzkohrdlá PET lahev nestačí.  Doba unifikovaných vojenských zelených „čutor“ pominula a tak přinášíme tip na zajímavé a velmi dobře funkční osvědčené lahve.

Švýcarská Lahev SIGG
Hliníková láhev o různém objemu  se skvělým designem. Vnitřní povrch lahve je extrémně odolný, hygienický a chuťově i pachově neutrální. Lahve SIGG jsou vylisovány z jediného kusu hliníku, což zaručuje maximální stabilitu, robustnost a odolnost vůči mechanickému poškození. K láhvím SIGG lze dokoupit neoprénové (cca 350 Kč) či nylonové (cca 300 Kč) termopouzdro a následně je využívat jako termosku na teplé nápoje (doporučujeme neoprén). Ceny lahví od 399 Kč s DPH.

 SIGG   SIGG   SIGG   SIGG   SIGG   SIGG

Termoska Primus
Dlouplášťový plastový hrnek o objemu 0,4l pro váš oblíbený nápoj. Silikonové těsnění chrání před rozlitím. Jednoduchým kliknutím hrnek otevřete nebo uzavřete. Termosku lze pořídit již od zhruba 300 Kč s DPH.

    PRIMUS PRIMUS

Svítilna „čelovka“
Každý už na cestách zažil okamžik, kdy se staví bivak v noci či se díky poruše projížďka protáhne do nočních hodin. Dobrá „čelovka“ je pak vynikající pomocník, který uvolní obě ruce a poskytne dobré osvětlení pro jakoukoliv činnost.  Nabídka čelovek je opravdu široká a tak pro Vás vybíráme ty vyzkoušené.

Black Diamond Cosmo
Neuvěřitelně malá, ale se všemi funkcemi. Cosmo je kompaktní a lehká svítilna s hlavní DoublePower LED diodou a dvěma LED diodami. Tato kvalitní čelovka se dá pořídit již od 700 Kč s DPH.

  • svítivost 70 lumenů (max)
  • tři úrovně svícení
  • plynulé nastavení intenzity světla
  • Hmotnost 90g
  • žárovka 1x DoublePower, 2x SinglePower
  • Výdrž 150h/DoublePower, 250h /SinglePower
  • Baterie 3x AAA
  • Dosvit: 40m/DoublePower, 25m / SinglePower

 Black_Diamond_Cosmo  Black_Diamond_Cosmo  Black_Diamond_Cosmo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>