Kalifornia – den 3/4

Třetí den – pondělí 13.1.2014
Dnes se konečně budím bez bolesti hlavy navíc venku nás vítá skutečně letní den, tedy sluníčko a krásných 26 stupňů ve stínu. Na hotelu balíme věci dáváme si již tradiční vafli a javorový sirup :D. Odhlašujeme se a vyzvedáváme auto z parkoviště. Dnes máme na programu víceméně jen přesun do San Diega ke kamarádce Renatě. Času máme spoustu a tak nejdříve jedeme na pláže LA trošku okouknout pobřeží. U vody parkujeme na velkém parkovišti, kde díky brzké hodině nikdo nevybírá a míříme okouknout pobřeží, přičemž zjišťujeme, že parkujeme přímo u Ocean Museum. Netrvá dlouho a  rozhodujeme se ho navštívit, přeci jen jsme tu abychom něco poznali a trošku se vzdělali. Kupujeme si tedy vstupenky a řešíme, co s autem, které stojí na placeném parkovišti, kde ale zatím stále není výběrčí. Rozhodujeme se jej přeparkovat k chodníku na hodiny. Přeparkovávám tedy a Lukáš krmí hodiny čtvrťáky, kterých má ale málo, takže odbíhám rozměnit do přilehlé restaurace a nakonec si úspěšně zhruba hodinku a půl předplácíme. Huráá  můžeme zamířit do Muzea.

Los Angeles  Los Angeles  Los Angeles

Hned u vstupu narážíme na obrovský model velryby a dočteme se, že velmi často připlouvají k pobřeží Kalifornie přičemž je možnost zaplatit si výlet s jejich pozorováním. Říkám si to by bylo zajímavé a určitě, pokud vyjde čas to zkusíme (dočtete se později). Další část muzea je věnována hlubokomořskému životu, je zde tma a v akváriích máte možnost vidět živočichy, které jen tak v muzeu neuvidíte tedy hlubokomořské světélkující ryby, medůzy roztodivných tvarů ale i obří loděnky či jakési stvoření podobná vyhynulým Trilobitům. Moc pěkné. Celá budova muzea je protkaná obrovským množstvím akvárií, která jsou vtipně propojená s mořem, takže se v nich obměňuje voda, probíhají vlny a k vidění jsou opravdu všechny možné druhy ryb od těch obrovských po ty krásné barevné korálové. V druhém patře nacházíme tučnáky, mořské vydry a prohlídka nás pak vyvádí na střechu, kde je veliký nízký bazének plný rejnokům, které si můžete pohladit. Oba tak činíme a je to zvláštní pocit ryba má narozdíl od šupináčů krásnou jemnou kůži a k našemu překvapení rejnoci sami připlouvají, aby byli „podrbáni“. Když se pocachtáme s rejnoky scházíme do zahrady, ve které je další sposta akvárií s malými i velkými žraloky a shlédneme zajímavou ukázku toho jak zde umněle odchovávají žraloky v jakési kapsli umístěné ve vodě.  Nakonec je prohlídka doplněna o obří voliéru s papoušky do které vcházíme a jak se zvenku zdála nudná uvnitř po pár metrech zjišťujeme, že opak je pravdou. Po pár metrech přilétá papouch a uhnízďuje se Lukášovi na rameni :D. Nastává sranda protože ten se poměrně lekne navíc při pokusu se papoucha zbavit ten mizera docela bolestivě klove do všeho co je mu nastrčeno a svého nově zotročeného nosiče nehodlá opustit .  Když už se zdá, že se konečně rozhodl k ústupu přestupuje na moje rameno a doplňuje ho jeho kamarád :D. Pracovnice muzea se směje a říká zda jsme v pohodě :D. Noo docela joo ale jak se jich zbavit. Nakonec se zkouším rozejít směrem k východu a papoušci to vzdávají a odlétají :D No prča..

Los Angeles  San Diego Sea Word  San Diego Sea Word

Venku sedáme do auta a pobřežní dálnicí míříme k San Diegu. Cesta trvá zhruba 3 hodiny, pričemž poblíž San Diega míjíme velkou námořní základnu a sledujeme výcvik pilotů helikoptér poblíž pobřeží. V San Diegu dáváme rychlý oběd v místním bistru a pak už míříme k Renatě která nás očekává. Ubytováváme se a vyprávíme jí první zážitky z LA ona nám na oplátku dává zajímavé tipy na to co navštívit v okolí. Prokecáme tak pár hodin a pak se domlouváme, že společně s ní a jejím synem Matesem vyrazíme na nákupy do nedalekého obchoďáku. První míříme do Victoria Secret nakoupit nějaké hadříky pro naše odložené manželky :D a pak Renata odbíhá za běžným nákupem my s Matesem a Lukášem vymetáme Apple Store,  jakýsi obchod plný různých šíleností pro místní Teenagery (název jsem zapoměl) a obchod s komixy, kde si jakožto věčné dítě kupuji figurky z World of Warcraft :D.  Nakonec nás zaujímá místní Pet Shop ve kterém mají tak jako u nás křečky a morčata vystavené psi i těch největších plemen a to v boxech o velikosti tak pro ty morčata. Velmi smutný pohled a je nám pejsků docela líto. U Renaty pak zasedáme k večeři kterou připravuje na pořadu jsou výborné steaky s bramborem pečeným na grilu které zapíjíme sladkým Kalifornským vínem.. Do pozdní noci pak kecáme u cíga v garáži a pak už hurá na kutě .. zítra máme v plánu Sea World další z neopominutelných atrakcí našeho programu.

Čtvrtý den – úterý 14.1.2014
Paráda dnes jsem se konečně pěkně vyspal. Klidná rezidenční lokalita poblíž golfového hřiště nikde žádná auta a provoz znamenaly konečně pořádný spánek. Ráno usedáme do auta a míříme do nedalekého bistra na koblihu a kávu. Bistro patří nějakým číňanům a jsou strašně milí, koblihy mají vynikající takže každý spráskáme aspoň tři a pak už se kutálíme k autu a jedem směr Sea World.

San Diego Sea Word

U brány parku jsme přesně na čas takže kupujeme lístky již tradičně fasujeme mapu a hurá na věc.  První atrakce na kterou míříme je horská dráha Journey to Atlantis. Než se k ní dostaneme Lukáš ještě podrbe obrovského varana, kterého v části Animal Connections předvádí jedna z ošetřovatelek. Před vlastním nástupem na horskou dráhu prohlížíme parádní obrosvká akvária plná rejnoků a pak si dáváme adrenalinovou jízdu která jako bonus opět končí ve vodě :D. Opět moc pěkný zážitek když trošku oschneme zamíříme k Wild Arctic kde jako první dáváme Flight simulátor a v simulátoru obří helikoptéry prolétáme nad arktidou. Po simulátoru procházíme parádní výběh ledních medvědů, mrožů a běluh. Obří skleněné stěny umožní přiblížit se ke zvířatům opravdu blízko navíc kulisy jsou dokonalé a  když zjistíme, že jsou stěny jeskyní pokryty pravým ledem konstatujeme, že se tady zvířata mají jako doma.

Z arktického pavilonu svižným tempem zamíříme k živé show „Pets Rule“ má jít o představení se psy kočkami a tak říkáme mrkneme a když to bude nuda jdeme dál. Představení ale nakonec shlídneme celé protože jsou zvířecí herci skutečně zábavní :D. Po představení pokračujeme k perfektně provedenému výběhu tučňáků ( kde se narozdíl od našich ZOO dostanete k těmhle sranda ptákům na dosah ruky).  A pokračujeme dál k lachtanům , želvám , a parádně udělanému akváriu s delfíny kde jsou ošetřovatelé kteří Vám delfína přivolají a máte si jej možnost prohlédnout zblízka.  Nebudu zde asi dále popisovat celý park a zkusím tedy vypíchnout jen to nejzajímavější .

One Ocean – pro mně TOP akce parku je představení s Kosatkami. Obrovské atrium před velkým akváriem a na něm probíhá špičková show, kterou jinde neuvidíte. Skákající velryby které synchronyzovaně plavou do muziky aby Vás vzápětí naschvál pokropily vodou. Úžasné.

Blue Horizonts – delfíní show je další z parádních představení . Tématická show kde nám až padala brada z toho co je možné s delfíny nacvičit . Spousta akrobatických kousků sladěných do muziky prostě nádhera.
Sea Lions LIVE Comedy – Chcete vidět lachtany tančit Gangam Style :D Pak tuhle show nesmíte vynechat. Taky parádní zábava.
Shipwreck Rapids Tube Raft Ride – Nakonec je třeba se pořádně zmáčet. Divoká řeka na kulatém raftu pod palbou vodních děl ovládaných náhodnými kolemjdoucími. Tahle atrakce taky stojí za vidění.

Strávili jsme další den plný nezapomenutelných zážitků. Jak nás park ráno nacucnul tak nás večer vyplivl pěkně ušlapané ale nadšené. Každé z živých představení stojí za vstupné které do parku platíte a když si všechno dobře naplánujete dá se v pohodě zvládnout celý program.  Zpátky k Renatě přijíždíme už za tmy a dáváme si skvělé steaky které pro nás nachystala. Dáváme si tradiční pivko v garáži pokecáme a brzy uleháme. Zítra nás čeká ZOO a pak už přesun do města které nikdy nespí tedy Las Vegas.

Text: Vojtěch Lysenko
Foto: Lukáš Hakoš

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>