Cesta mezi tři moře Izraele – odlétáme

Když jsme před 14 dny zaklapli kontejner, nikdo z nás netušil, že všechno uteče tak rychle a nastane den D, no je tomu tak tuto neděli opravdu odlétáme. Aby náš lídr dopravy/přepravy – Jitka Rat, byla ve střehu, jednoho zimního příznačně hnusného dopoledne zazvonil telefon a plynulou hebrejštinou se chrlila informace za informací z čehož vyplynulo, že celníci zaměnili Quady za kola. Trocha stresu, propukla v hysterii a Jitka jako zkušený diplomat vše urovnala a kontejner mohl putovat dál směr Mělník – Hamburk – Haifa. Ufff tedy nebudeme muset ze čtyřkolek dělat kola, ani i to snad nechci domýšlet s tím, že bychom doletěli do Haify a celníci nás tepali za to, že tohle teda opravdu kola nejsou.

 Izrael  Izrael  Izrael

Nyní už na nás čeká jen ta nejzásadnější část – naskočení do letadla, poté plynulé odlovení vlaku a výstup přímo v celní zoně, kde na nás bude čekat náš přeplněný kontejner. Aby bylo cestování letadlem a vlakem co nejkomfortnější, skoro všechny věci jsme si zabalili do kontejneru, vše bylo důkladně zafrešováno tak aby se do věcí nedostal zápach z kontejneru. Sama jsem zvědavá jak důkladně jsem si zabalila oblečení, přece jen nechci abych 14 dní voněla jako benzínovém bacil, nebo rybinou.

 Izrael  Izrael  Izrael  Izrael

Zapomeňte na všechny romantické vyjížďky, Izrael není žádnou procházkou po pláži, ale tvrdý terén který čítá nespočetně mnoho cest, každý den má svou novou cestu, každá je jiná a každá je jedinečná. Podle toho, kterou částí Izraele naše cesta bude procházet se nám bude měnit charakter krajiny, povrch i struktura. No těch 14 dní bude opravdu náročných, ačkoli sebou máme doprovodné auto i tak naše mašiny máme připravené pro samostatné putování Izraelskou krajinou. Nejdřív odplombujeme čtyřkolky v Haifě, poté nakoupíme zásoby potravin, a druhý den se naše trasa mapuje směr Carmel až do cvičiště místní armády v Elyakimu. Další kilometry namotáme směr Ramot Menashe a Nazareth, poté budeme pokračovat směr Galilejské jezero. Další zastávka během naší expedice bude jisto jistě vyhlídka Kohav HaYarden, poté se přesuneme k Mrtvému moři, pokračování přes poušť Negev. Dalších pár dní strávíme v poušti, kde nás čekají technické pasáže a projedeme druhým nejsušším místem světa Arava… Náš průvodce Saar laškovně prohodil, že každý den vyjížďky bude podléhat počasí, že se vždy podívá jak a kde prší a v rámci možností se budeme deštivým částem vyhýbat. Nic se nedá dělat s tím, že do Izraele jedeme v co nejvíce deštivém období. Klidně ať prší, hlavně ať nám tam nesněží.

Pomalu se s vámi loučíme, jde se dozabalit posledních pár věcí a v neděli směr letiště.

V Bodech:
Nakládka: Celé naložení čtyřkolek nám trvalo jedno dopoledne, co kus to 30 – 45 minut a to i s frešováním věcí do folie a zbublinkování namáhaných částí.
Počet jezdců: 10 čtyřkolek z toho 7 ks 4×4 a 3 sportky
Jakou mašinu sedlám: Goes 625i Limited Edition
Quad/ATV v expedici: Goes 625i limited Edition kraťas i dlouhán, Can-Am Renegade, Can-Am outlander, Yamaha Raptor, Honda TRX, Suzuki LTZ, Yamaha Gizzly…..
Kontejner putoval mezi: Mělníkem – Hamburkem – Haifou.
Do kontejneru jsme nesměli přibalit: benzín, hořlavé látky, oleje, potraviny…
Komunikace v koloně: prostřednictvím komunikátorů F4/5
Doprovodné auto: Ano
Ubytování: Apartmány, hotely, stany, Beduínské stany…
Stravování: Společné snídaně/obědy/večeře: grill, restaurace, občerstvení…
Sponzoři akce: Goes, Quadmania, GripTV, časopis Quad, Big Shock, Drift, Adventuremenu, Mogul, Oneal, Gearne,  MSR, SportGroupCZ, Ogio, Aquapalac Čestlice…

Text: Olie Roučková
Foto: Olie Roučková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>