Dokolakolem Bajkal – Zprávy z cesty

Ahoj Vojto zdravíme tebe a čtenáře ATV-Expedice.cz z naší velké cesty. Právě se nacházíme na Rusko – Kazachstánských hranicích a vypadá to na dlouho. Tak jsem si říkal, že ti napíšu jaké to tu je.

Bajkal  Bajkal  Bajkal

Cesta z ČR do Moskvy byla nudná, naložení strojů na vlak a koupení lístků se nám povedlo až na druhý pokus. Dobu jsme vyplnili návštěvou jednoho známého v Kaljazinu což bylo cca 200km severně od Moskvy. Po návratu do Moskvy jsme nechali zabalit stroje a čas bez strojů  vyplnili návštěvou rudého naměstí a jednoho motorkářského klubu, kde jsme přečkali noc. Druhej den jsme vyrazili na vlak do Irkutska. Cesta do Irkutska trvala cca 4 dny a celkem to šlo. V Irkutsku nás čekala kamarádka, se kterou jsme se pak vydali k Bajkalu na ostrov Olchoj, kterej byl krásnej, cestiček moc a myslím si, že pro motorkáře hotovej ráj.

Bajkal  Bajkal  Bajkal

Nikdo neprudí, člověk může jezdit kam chce no prostě pohádka. Setkali jsme se tam s jedním významným šamanem, kterého jsme vezli na šamanskej obřad a cestou jsme prorazili zadní pneu. Díra byla veliká, knoty nepomohly, došlo i na to, že se musela použít duše. Zážitek to byl ale parádní a tak i proraženej plast nevadil. Ten se nam podařilo nechat zavařit v Irkutsku, kam jsme se vrátili na koncert, kterej pro nás uspořádali. Po koncertě se vyměnil olej, zalepila se znovu nádrž, zavařilo kolo a vydali jsme se smer Ulan Ude a následně ke klášteru Dacan. Po návštěvě kláštera nám už nic nebránilo v tom, abychom opustili Rusko a vydali se směrem na Ulaan-Baatar, kde jsme se seznámili s místními bikery, lehce zapařili a vydali se severní cestou překonat Mongolsko.

Bajkal  Bajkal  Bajkal

Asfalt se postupně vytratil a my začali polykat místní prach z cest. Navštívili jsme nějakou tu jurtu, vyzkoušeli jejich místní jídla a po 14 dnech jsme se ocitli v pohoří Altaj. Celou cestu nás doprovázel prach, špína, krávy, kozy, koně, ovce a velbloudi. Mongolsko je krásna země. Příroda lidi prostě pohodička. Jen komunikace s lidmi je velmi obtížná, ale alespoň byla legrace. Teď už je za námi pohori Altaj, které se podobalo alpskemu. Dále nás čeká už jen nudnej přejezd Kazachstánem a doufám pěkné Aralské a Kaspické moře. Času a energie po celodenni jízdě moc není. Stroje celkem fungují a my taky. Poslední dny byly velmi chladné, tak doufáme, že se teď trochu ohřejeme. Čas návratu se kvapem blíží. Předpokládaný návrat do ČR je 27.9. Tak zatim ahoj.

Text: Filip Mergental
Foto: Dokolakolem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>