Mikulášská projížďka 2014

Rok se s rokem sešel a máme tu zase Mikuláše tedy i čas, kdy pravidelně pořádáme setkání s přáteli a orientační projížďku k ukončení sezony. Jelikož jsme na podzim nic moc nepodnikli je to pro nás příležitost sednout na čtyřkolky a vyhnat pavouky z výfuků. Ale pěkně popořádku.

Týden před akcí vyrážíme se Zdendou a Jirkou vyznačit trasu a zároveň ověřit stav cest tak, abychom se vyhnuli nějakým komplikacím v den akce. Trasujeme celé odpoledne, umisťujeme cedulky s tajenkou, Zdeněk vše pečlivě zaznamenává do navigace a už večer posílá hotovou trasu k distribuci účastníkům. Týden před akcí kontrolujeme náš Facebook a jak to tak vypadá, účast bude minimálně stejná jako loni, takže už jen aby počasí vyšlo. Akce se blíží každým dnem a my tedy ještě vyrážíme koupit buřty chleba a vše další, aby se dostalo na každého hladového závodníka. V obchodě děvčata přichází s nápadem připravit pro každého účastníka nejen tradiční mikulášsko čertovskou zastávku ale i malý dárek pro radost. Plníme tedy vozík i bonbóny a sladkostmi a holky pak doma vyrábí mikulášské balíčky s překvapením…. no snad máme hotovo a na nic se nezapomělo.

Mikulášská 2014  Mikulášská 2014  Mikulášská 2014

A je to tady. Je sobota ráno a proto sotva oko rozlepíme rychle balíme proviant na čtyřkolku a vyrážíme na místo srazu. Na parkoviště přijíždíme zhruba půl hodiny před avizovaným zahájením, už tak ale na místě parkuje několik čtyřkolek a další vytrvale najíždějí takže se parkoviště u obchodního domu postupně promění v offroadové peklo a velkou atrakci pro všechny nakupující :D.  Jak se sjíždí další a další stroje tak zapisujeme jednotlivé týmy, kterých se nakonec na start postaví pěkných 7  (celkem 43 čtyřkolek a 2 SBS).  V 10:00 pak posíláme na trasu první tým a v 15 ti minutových intervalech i týmy ostatní. Každý tým sleduje vyznačenou trasu a na určených bodech sbírá části tajenky, kterou v cíli předloží ke kontrole. Protože je každý rok tématická a docela vtipná, tak vám jí sem také dáme :). Letos účastníci sbírali tajenku „Šoupal sněhulák sněhulku, šoupal jí po uhlí do důlku a jak tam tak takhle šoupali, zahřáli se a roztáli. Štastné a veselé přejí atv-expedice.cz“. Na prvním bodu pak na závodníky stejně jako loni čeká čertice s mikulášicí a pokud závodník dá dohromady nějakou básničku dostává sladký balíček :D. Na cestě pak účastníky čekají brody, polní bahnité cesty pěkná trialová trať u spřáteleného ranče ale i zkouška diplomacie při pořizování tajenky na benzinové pumpě :D. Když všichni závodníci zmizí na trati přesouváme se se Zdendou, Matějem a jeho sličnou manželkou do cíle, tedy pískovny, kde připravujeme oheň na buřty.

Mikulášská 2014

Sotva se ohýnek rozhoří přijíždí první skupinka závodníků a další je v krátkých intervalech následují. Nakonec se dokodrcají všichni a u buřtů si v družné zábavě sdělují své zážitky z cesty. Dopadlo to dobře všichni dojeli bez úhony, veřejnost byla na komunikacích shovívavá a až na jeden prasklý kříž kardanu se všem vyvarovaly i poruchy. My v rychlosti nasčítáme časy a kontrolujeme tajenky. Nejrychlejší byl určitě tým kluků od Prahy ale ti nějak zamotali navigaci a přestali sbírat tajenku čímž se diskvalifikovali. Kompletní tajenku s nejlepším časem nakonec předkládá tým Plzně vedený Tomášem Hégrem a druhý nejlepší je tým Polabí vedený Michalem alias Tytyty. Předáváme tedy symbolickou cenu vítězům a na závěr odpalujeme malý ohňostroj.

Mikulášská 2014  Mikulášská 2014  Mikulášská 2014

Pak už se jen debatuje, někdo řádí v přilehlé pískovně a nakonec se k večeru rozjíždíme zpět k domovu. Počasí nám letos moc nepřálo, celý den poprchávalo ale kamarádská atmosféra a setkání s parádní partou to bohatě vyvážilo. Poznali jsme spoustu nových tváří a ti co čtou články na našem serveru měli příležitost poznat většinu aktérů i autorů v reálu. Nakouslo se pár nových expedičních cest na příští rok a obecně se skvěle pokecalo. Dorazili k nám i kluci z pěkné dálky z Teplic, Ústí, Plzně atd. Ti co měli stroje v servisu přijeli alespoň autem na start či cíl (a i za tuhle návštěvu děkujeme). No prostě a jednoduše bylo to opět moc fajn setkání a už se těšíme na další ročník tentokrát již pátý ! Aby pro Vás to čekání na dalšího Mikuláše nebylo tak dlouhé pak připomínáme, že v létě proběhne taktéž pátý ročník letního orienťáku.

Text: Vojtěch Lysenko
Foto: Vojtěch Lysenko, Břetislav Vaněk (ext), Kovářskej (ext)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>